Este uleiul de masline extravirgin pe care il consumi contrafacut?

*sursa foto: oliveoil-kanakis.gr

 

Intr-o lume a alimentelor procesate, produse din organisme modificate genetic sau pline de chimicale, poate fi destul de frustrant sa gasesti produse de calitate si din ingrediente adevarate.

Sa luam de exemplu, uleiul de masline extravirgin. Cu totii stim cat este de sanatos. Din pacate, nici despre acesta nu mai putem spune cu mana pe inima ca este calitativ, pentru ca multe dintre uleiurile de masline din magazine sunt contrafacute. Da, ai citit bine.

De curand am reusit sa termin de citit Extra Virginity: The Sublime and Scandalous World of Olive Oil a lui Tom Muller, in care este expusa in detaliu industria uleiurilor de masline. Ce am aflat, a fost chiar alarmant. Peste 70% dintre uleuirile de masline sunt contrafacute si numai in USA industria aceasta valoreaza 1.5 miliarde $.

Uleiul de masline autentic necesita o munca laborioasa, timp si costuri ridicate, iar pe de alta parte este destul de usor sa realizezi unul contrafacut.

Cea mai comuna forma de alterare presupune amestecarea uleuiului de masline extravirgin cu uleiuri mai ieftine, de grad inferior. Uneori, acesta poate fi amestecat cu uleiuri din alte surse, sa zicem ulei de canola sau ulei de rapita. Alteori, uleiul de masline extravirgin este amestecat cu un ulei de masline de o calitate mai slaba. Amestecul este apoi dezodorizat chimic, colorat, si, eventual, chiar aromat si vandut catre producator ca ulei „extravirgin”. Cu alte cuvinte, daca vei afla ca un brand important comercializeaza ulei de masline contrafacut, nu este probabil vina acestora, ci mai degraba a furnizorului.

Cum afli daca un ulei de masline extravirgin este contrafacut?

Nu putem afla cu exactitate daca uleiul de masline extravirgin este contrafacut, nici dupa testul gustului, nici prin inghetarea acestuia (uleiul de masline extravirgin tinde sa se solidifice atunci cand este inghetat), nici prin testul candelei (uleiul de masline extravirgin ar trebui sa fie sufiecient de inflamabil pentru a mentina o candela aprinsa).

Cel mai bine este sa iti conosti producatorul si modul in care uleiul de masline extravirgin este realizat. Uleiurile produse artizanal au trecut intotdeauna testul autenticitatii.

Spre exemplu, la Mediteranea vei gasi uleiuri de masline extravirgine autentice, din cele 3 mari categorii supervizate de Uniunea Europeana, respectiv produsele de origine protejata (PDO), produsele de indicatie geografica protejata (PGI) si produsele organice (BIO).

Arunca un ochi pe lista lor de produse si convinge-te!

totul despre raw

Totul Despre Raw® face PR pentru un stil de viata sanatos si cat mai raw. Motto-ul lor e simplu: tot mai raw inseamna tot mai fericit! Iar scopul si mai simplu: 1.000.000 de oameni din Romania sa inceapa sa ia decizii constiente in ceea ce priveste stilul lor de viata. Asta nu inseamna ca ar trebui sa fie raw, vegani sau vegetarieni ci sa inteleaga care sunt efectele actiunilor lor asupra corpului lor si a mediului inconjurator.

No Comments Yet

Lasa un comentariu