Nr. 13

7 martie 2013
totul despre raw

Avem atât de multe suprize în acest număr că nici nu știm de unde să începem. Mai întâi și mai întâi, suntem încântați să vă anunțăm că am descoperit un loc la fel de minunat și propice creșterii legumelor și fructelor bio cum e Keri Keri pentru uleiul de avocado de la Olivado. Se numește Microferma ecologică BioDumbrava și ne oferă multe, colorate și mai ales 100% organice. După o tură pe la ei, ne-am făcut rezerve și de sălățică și de suc. Dar cu ce facem sucul? Este o întrebare care ne tot chinuie de ceva vreme încoace. Începem cu storcătorul centrifugal. Prima achiziție de pe vremea când raw încă bătea la ușă. 
Și tot nu v-am spus de marea surpriză. Avem un musafir de mare angajament, Andie de la www.rețeteveggie.ro, care ne povestește despre propria experiență în rawBucătărie și ne inspiră să ne batem cu dietele și să optăm pentru echilibru. Și pentru că atunci când Andies Veggies vizitează totul despre raw papilele gustative trebuie să fie în extaz, vă prezentăm, în exclusivitate, un desert Decadent RAW. 
Vă încurajăm în continuare să vă faceți promisiunea de a renunța la carne măcar o dată pe săptămână, de Meatless Friday și venim cu exemple de urmat și rețete de aplicat.
Zile cu soare!
Echipa totul despre raw

Pasiune în rawBucătărie

Pe lista de cumpărături
Legume și fructe. Pe bune

 

Punct de sosire la 15 km. de Bucuresti, in comuna Joita, pe Drumul Primăverii. Am dat comanda GPS-ului şi am plecat la drum. Zău că nu ne-am aşteptat ca la capătul Drumului Primăverii să vedem o mare întindere de pământ şi câteva solarii. Un gard înalt şi un panou verde cu menţiunea Biodumbrava. Gata, am ajuns! Ne mai uităm o dată în jur. Inspiram aerul curat şi ne gândim că este normal ca într-un astfel de loc să crească liniştite şi fără chimicale tot soiul de fructe şi legume. Il întâlnim pe domnul Dumbravă care ne povesteşte că majoritatea soiurilor sunt româneşti, adaptate condiţiilor de mediu din jurul fermei, iar provenienţa seminţelor folosite este de natură organică sau de la legumele din propria ferma. Îngrijeşte solul cu îngrăşământ natural acesta fiind un compost format din resturi vegetale şi aşternutul păsărilor cu lucernă -un veritabil „Guano”. Acest îngraşământ natural este necesar pentru dezvoltarea microorganismelor din sol şi implicit pentru o dezvoltare sanatoasă a plantelor. Vă invităm să-i cunoaşteţi şi voi urmărind înregistrarea de mai jos.
 
 

 
Ustensilele
Povestea stocătorului centrifugal
 
.Acum mai bine de 6 luni: duminică, hypermarket, activitate de familie - cumpărăturile. Tot timpul plecăm cu un coș mic, pentru a evita cumpărăturile în exces. Și tot timpul ajungem la casă cu 2 coșuri mici :). Nici n-am intrat bine și vedem promoția zilei: storcător de fructe și legume marca proprie a hypermarketului, redus 60%. Pfiu, ce noroc pe capul nostru. Tot vroiam să începem o cură cu sucuri a la Joe Cross din Fat, Sick and Nearly Dead. Și uite: storcător la reducere. Înalt, cromat, 900 W, niște site mari circulare … gata, l-am luat.

Dăm fuga acasă și ne punem pe treabă: rădăcinoase, fructe, legume, chiar și varză. După câteva minute de stat în pahar, se diferențiază clar o spumă fibroasă mai închisă la culoare și sub ea, un lichid colorat uniform. Admirăm culorile, amestecăm și îl bem repede, repede, așteptând cu nerăbdare să simțim efectul nutrienților în stare pură. 

În timp, am făcut sucuri de toate felurile: morcovi, sfeclă, până și varză am pus în el. Super rapid și bun. Cum zicea Joe în film. Cu varza am avut ceva de furcă întrucât rămân și multe frunze nestoarse dar în mare, tot ce am obținut cu el a fost bun. Am pus o dată frunze de salată și ne-am ales cu o sită verde și o apă cu clorofilă dar nici vorbă de a obține suc din verdeturi. Am trecut repede peste asta și peste zgomotul serios pe care îl făcea. Era primul nostru storcător și nu știam prea multe despre alte alternative. Curățarea e relativ facilă astfel că în 15 minute e gata sucul și aparatul curat. 

În mai puțin de 2 luni am remarcat însă că întâmpinam ceva dificultate în curățarea sitei pentru că rămâneau resturi de fibră și pulpă în găurile mici. Acestea au determinat apariția depunerilor de piatră colorate, afectând și claritatea sucului. În plus, s-a descentrat un pic, cel mai probabil datorită rădăcinoaselor extrem de fibroase pe care le-am stors cu regularitate. Am vrut să-l aruncăm, să nu mai știm de el. Mai și citisem că datorită vitezei mari de rotație cu care fructele sunt angrenate și rase fin pe răzătoarea de pe fundul sitei, producându-se frecare și căldură, sucul rezultat este cald și deja oxidat. Așadar, o parte importantă din enzimele și vitaminele colorate sunt distruse. Supărare mare. 

Atunci am început să căutăm un altul, mai bun și ajunși la Be Organic, am aflat că lucrurile nu stau așa … în alb și negru. Primul și cel mai important lucru, zic ei, este că un suc obținut direct din fructe sau legume și consumat imediat sau în termen de 48 de ore dacă îl vidăm cu o pompă de vid pentru vin, este superior oricărei sticle sau cutii de suc oricât de mult și de mare ar scrie 'natural' pe ele. Am povestit cu ei despre avantajele unui storcător prin presare la rece, a cărui sită se spală cu periuța din dotare și durează 3 minute pentru curațarea întregului aparat, iar depunerile de piatră se evită printr-o îmbăiere cu apă și oțet o dată pe lună. 

De data viitoare, presarea la rece devine subiect principal.

Inspirație
 
Love veggies, love life! 
Andie's Veggies way
 
Despre mine trebuie să știți că sunt ovo-lacto-vegetariană din 2001, sunt o gurmandă cu pasiune pentru dulciuri și... brânză (și nu mă tratez), sunt mămica de iepuraș alb de angora, fotograf amator și blogger la www.reteteveggie.com.

Am început să experimentez cu raw când mi-am dat seama că, deși mâncam vegetarian, nu mâncam foarte sanatos. Primul pas a fost să cresc cantitatea de fructe pe care le consumam zilnic, de la zero (da! Zero!) la cel puțin trei feluri diferite, în special dimineata. De acolo a fost doar un pas până la prăjiturile crude pe care-mi face o placere nebună să le testez pe prietenii mei „neștiutori”: le dau să guste și numai dupa ce se golesc platourile le spun ca au mancat hrană vie. Nu vă puteți imagina expresia de stupoare de pe fața lor :)
 
Între timp am investit într-un slow juicer si de atunci viata mea s-a schimbat foarte mult. Fac sucuri din frunze verzi, legume, fructe și lapte vegetal încontinuu și, fara sa vrea, și familia mea se bucură de toate beneficiile. La început au fost suspicioşi, dar i-a convins pe toţi gustul. Cred că asta e secretul cu scepticii: să nu le spui ce mănâncă şi să laşi gustul să-i convingă!
 
 Deşi în prezent nu mănânc 100% raw, am grijă ca cel puţin una din mese să fie cu hrană vie (de obicei micul dejun), o altă masă să fie vegana iar o data pe săptămâna ţin cu sfinţenie o zi de repaus digestiv (post negru a doar cu foarte multă apa). Nu vă pot descrie în cuvinte cât de eliberatoare e ziua asta! Postul oferă claritate
 minţii, voioşie corpului, energie peste măsură pentru proiectele de peste zi şi, bonus, mai mult timp liber pentru noi; aţi rămâne uimiţi să descoperiţi cât timp pierdem în fiecare zi cu preparatul meselor şi digestia.
 
 Pentru mine asta funcţionează nespus de bine. Ştiu că ni s-a spus de mici că micul dejun e cea mai importantă masă a zilei şi că trebuie să ne umplem cu mâncare, dar eu nu-s de acord; eu cred că depinde de tipul de constituţie al fiecărei persoane. Eu încep ziua cu un pahar uriaş cu apa, apoi mănânc ori câteva fructe, ori beau sucuri naturale presate la rece, ori mănânc fulgi de cereale cu lapte vegetal şi fructe uscate şi mă simţ plină de energie şi forţă toată ziua.
 
Nu cred în diete şi mi-ar plăcea să pot să eliberez toţi oamenii de sclavia psihologică a regimurilor alimentare. Dacă vreţi să fiţi mai slăbi sau mai sănătoşi, o dietă de două luni va va ajută doar temporar şi cel mai probabil va avea şi efecte secundare nedorite; schimbarea adevărată va veni doar dacă veţi înţelege că e necesară o schimbare de stil de viaţă. Asta e crezul meu şi asta încerc să transmit oamenilor. Asta şi faptul că mâncatul vegetarian e o aventură frumoasă plină de gust şi savoare :)
 
Si nu uitati de vorba mea:
Love veggies, love life! 
 
De la Andie pentru noi, rețeta săptămânii
 
Reteta pe care v-o propun azi e gata in 5 minute si poate fi facuta alaturi de copii, care se vor bucura nespus sa orneze acadelele obtinute!
Banane imbracate in ciocolata

Ingrediente pentru patru bucati:
 
2 banane
1 ciocolata vegana (100 g) sau raw (50 g unt cacao topit la bain marie, 1 lingura miere, 2-3 linguri cacao mixate bine cu telul pana formeaza o crema de ciocolata spumoasa)
1 lingura fulgi de migdale
1 lingura fistic macinat
1 lingura confetti din zahar
 
1. Taiem bananele in doua si infigem in fiecare un betisor de inghetata (sau de frigaruie).
2. Topim ciocolata la bain marie (pe baie de aburi) pana devine cremoasa, dar nu foarte lichida.
3. Tavalim bananele prin ciocolata (ne putem ajuta si de o lingurita), le scurgem bine, le presaram cu nuci sau confetti si le asezam pe hartie de copt pana se intareste ciocolata, desigur, daca avem rabdare.
Eu am testat ambele variante (cu ciocolata inca lichida si cu ciocolata intarita) si va pot spune cu mana pe inima ca merita asteptarea: crusta crocanta din ciocolata usor amaruie se imbina perfect cu miezul moale si dulce al bananei –un deliciu!! 

Dedicat fabricanților de curaj
 
Fiecare dintre noi am suferit sau vom suferi de pierderea unei persoane dragi afectata de boală şi moarte prematură. În vremuri în care medicina modernă şi ştiinţa au făcut progrese enorme, de ce se intampla asta? "A delicate Balance" prezinta interviuri cu unii dintre cei mai buni experţi din lume (inclusiv cercetători de masă, medici, nutritionisti, fermieri, ecologisti si politicieni) de la Harvard la Cornell la Tufts.

Celebri și [raw]vegani
 

Săptămâna asta în vizor: Tobey Maguire.

Promisiune pentru noi înșine
Meatless Friday
 




Vinerea asta vă recomandăm să vă alăturați campaniei inițiate de Food Story și să optați pentru un meniu fără carne.
Vă și inspirăm cu Sushi Vegetarian cu Quinoa, Avocado si Castravete, pregătit cu drag de prietenii noștrii de la www.blogculegume.ro.

 

Si pentru 9 martie, rawMucenici. O combinație inedită de cupru și zinc din nucă, Vitamina E, B1 și B5 din semintele de floarea soarelui, seminte de dovleac ce protejează inima, aroma stafidelor și scortișoarei și ... mesquite. Un gust de caramel și aromă de cuișoare. Plus ingredientele secrete ale rawBucătăreselor de la Ostraw Vegan

Rawsfăț să fie!


 
 

 
11.700
de oameni veseli care au grija de sanatatea lor

6.362
super fani pe facebook.


În calendar pentru următoarea perioadă

Demonstrație pe gustate marca Sporty Choco
9 martie 2013, ora 13:00, sediul Quark SRL


Alchimie pentru Trup, Minte si Suflet - Perle de cunoastere

1 Combinatiile alimentare
2 Marele Secret al gandului
3 Muzica sufletului

10 martie 2013, 16:30, Satya

Concurs de Gatit Raw   Vegan Food pentru toată lumea
Concursul va fi impartit in doua parti: bucatari amatori si bucatari specializati sau restaurante cu specific raw food.  
 
12 mai 2013, 13:00, Raw Generation Expo




Secretul Sufletului Pereche


13-14 septembrie sunt datele în care o puteți vedea la București, într-un eveniment dedicat iubirii vieții noastre, pe Arielle Ford, autoare a unui bestseller tradus în 21 de limbi și vândut în sute de mii de exemplare.
 


 


 

Gaseste concursuri, retete si discuta cu
pasionatii de raw pe: